ENG
24.5.2024.

Svečana akademija u povodu obilježavanja Dana škole Gimnazije fra Grge Martića Mostar i 50. obljetnice njezina rada

U Galeriji kraljice Katarine Kosače Mostar 24. svibnja 2024. Gimnazija fra Grge Martića Mostar svečanom je akademijom i izložbom fotografija obilježila Dan škole i 50 godina njezina rada. Tom je prigodom ugostila uvažene predstavnike Grada kao osnivača škole, izaslanike Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a, Zavoda za školstvo Mostar, predstavnike vjerske zajednice i društvenoga života, ravnatelje, djelatnike i učenike.

U programu su nastupili sadašnji i bivši učenici, čime se potvrdilo neraskidivo zajedništvo i snaga koji su zaglavni kamen i temelj budućnosti škole. Tako su, između ostalog, glazbenom rekonstrukcijom minuloga vremena, aranžmanom pjesama iz različitih dekada proteklih 50 godina probudili nostalgiju i podsjetili na iskustvo životnoga putovanja na kojemu smo kao pojedinci i kao zajednica izgrađivali bolji svijet.

U ime domaćina skupu se prigodnim riječima obratila ravnateljica profesorica Zdenka Leženić iznijevši vremeplov rada škole. Pozdravni je govor uputio i načelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara g. Božo Ćorić.

Afirmativnim i konstruktivnim odnosom prema svim sudionicima odgojno-obrazovnoga procesa, primjenom suvremenih metoda rada, kao i suradnjom s društvenom zajednicom, Gimnazija fra Grge Martića Mostar iz godine u godinu ostvarivala je svoje ciljeve, kako na odgojno-obrazovnom planu, tako i u unaprjeđenju cjelokupne društvene zajednice čiji je važan čimbenik punih 50 godina svoga postojanja. Od samoga je osnutka okupljala istaknute pojedince, intelektualce i prvake naše zajednice koji su svojim predanim i inovativnim radom utisnuli neizbrisive tragove na živote brojnih učenika i cijele zajednice. Tijekom proteklih 50 godina profesorski zbor škole pod vodstvom ravnatelja iznjedrio je brojne generacije mladih ljudi spremnih na životne i akademske izazove.

Predsjednik Školskog odbora g. Danijel Vidović obratio se nazočnima i svim dosadašnjim ravnateljima gimnazije dodijelio zahvalnice za predan rad i doprinos. Tom je simboličnom gestom odao priznanje za rad svim bivšim i sadašnjim djelatnicima škole koja je zahvaljujući njihovim naporima ostvarila visoku razinu stručno-pedagoških standarda i stekla ugled prestižne škole koju upisuju visoko motivirani učenici željni znanja i izgrađene svijesti o tome kolika će im dobra donijeti gimnazijska izobrazba.

Poznato je da su učenici ove škole stečenim znanjima i umijećima uvijek prednjačili na općinskim, županijskim i državnim natjecanjima pa su tako i ove godine primili brojna priznanja.

Svi oni koji su imali čast i privilegiju biti dijelom jedinstvene zajednice koju je okupila Gimnazija fra Grge Martića Mostar i da baštine njezine vrijednosti danas osjećaju veliki ponos. Njihovo je iskustvo u gimnaziji utkano u naslijeđe koje su prigrlile nove generacije nastavljajući čuvati njezinu tradiciju i neprolazne vrijednosti.

Svečanost je završila izložbom fotografija koja vodi na putovanje kroz povijest i najzornije svjedoči o pedesetogodišnjem zajedničkom iskustvu. Kao tragovi kolektivnoga pamćenja te su fotografije vizualno sučelje koje ujedinjuje prostor, vrijeme i sjećanje kao odraz minuloga vremena.

A pedeset ti je tek, gimnazijo naša…

Powered by
ITO