ENG
14.3.2024.

Predstavljena knjiga „Osluškujući tišinu“ naše profesorice Viktorije Bukovac

Umjetnost iscjeljuje i pomiruje naizgled nepremostive stvari
U organizaciji Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne sinoć, 14. ožujka 2024. u Galeriji kraljice Katarine Kosače predstavljena je zbirka poezije Viktorije Bukovac Osluškujući tišinu. Uz autoricu, knjigu su pred brojnom publikom predstavile dr. sc. Marina Kljajo-Radić i naša profesorica dr. sc. Ljiljana Herceg. Programom je moderirala književnica Anita Martinac, a posebnu notu večeri dali su klapa Da capo, Karla Kraljević i Sara Krtalić, također učenice naše škole.
Riječ je o vrlo posebnoj zbirci koja suosjeća sa svim obiteljima i majkama suočenim s najvećom boli, gubitkom djeteta. Kroz svih pet ciklusa pjesama provlači se lajtmotiv majčinstva i lik žene, autoričine majke, bake, sugrađanke, Bogorodice kao oličenja sebedarja i snage. „Kada kritičar dobije ovakvu knjigu, jednostavno ostane zatečen, razoružan od svih književno-teorijskih pojmova diveći se djelu koje priziva u svijest Michelangelovu Pietu“, istaknula je recenzentica Marina Kljajo-Radić.
„Autorica se hrabro upustila u nove koncepte poetiziranja te otklonila stereotipne tematske konvencije i prokušane načine pjesničkoga izražavanja aktualizirajući izuzetno delikatnu i kompleksnu temu. Takvim postupkom revidira uvriježene modele pjesničkih preokupacija i pomiče ustaljene obzore čitateljskih očekivanja izvan granica zacrtanih margina poetskoga prostora dajući joj pozornost koja joj imanentno pripada“, navela je Ljiljana Herceg.
Osim pjesama intimističke naravi, u zbirci su zastupljene i univerzalne teme, a jedna od njih je tama rata i poraća kojom Viktorija poetizira domoljubnost i bogoljubnost za koju se umire i koja je jača od svake sile i agresije.
Prema riječima Marine Kljajo-Radić, autorica je znajući osluškivati tišinu, pronašla sebe kakvu ju je Bog zamislio u svojoj stvaralačkoj savršenosti, pronašla je svoga Tvorca, pronašla je put do čitatelja kojemu je kadra i u najbolnijim životnim trenutcima pokazati put Izlaska.
„Neka ovi stihovi budu niti kojima ćemo progovarajući pronaći odgovore na pitanja zastala između zemlje i neba te isplesti mrežu ljubavi što objašnjava svaku bol i pruža smisao“, zaključila je sama autorica.
Zbirka pjesama Osluškujući tišinu stotinu osamdeset i osma je knjiga u Nakladi Društva hrvatskih književnika, a treće je djelo ove mostarske pjesnikinje. Sudeći po prekrasnoj emociji koju je sinoć pružila, vrhunskoj stručnoj ocjeni i reakcijama publike, jasno je da umjetnost u svojoj punini iscjeljuje i pomiruje naizgled nepremostive stvari.
Powered by
ITO