ENG
5.3.2024.

Novinarstvo - posao ili poziv

Lica s malih ekrana, poznati glas u eteru, svakodnevne informacije koje od njih često i nesvjesno primamo, a ne razmišljamo koliko su važni u našim životima. Novinari su zapravo ljudi od krvi i mesa i imaju tremu, emocije, samo ih ne smiju pokazati. Ili…? Dosta toga o životu jednog novinara doznali smo kada smo kao članovi novinarske sekcije GfGM-a 5. ožujka 2024. u pratnji profesorica Ivane Aničić, Viktorije Bukovac i Josipe Barbarić, a u suradnji s koordinatoricom Američkog kutka Mostar Ivanom Čuljak-Perić, posjetili dopisništvo BHRT-a i FTV-a u Mostaru.
Srdačno nas je dočekala novinarka Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) Zerina Oručević te nam pokazala kako izgleda radni dan jednog novinara, koji je nepredvidiv, turbulentan i dinamičan, ali i pun emocija, uspona i padova. Provela nas je kroz sve prostorije mostarskog dopisništva te pokazala i objasnila što rade tehničari, televizijski studio gdje se snimaju prilozi iz Mostara i odakle se javljaju novinari, kao i radijski studio, nakon čega smo se i sami okušali u tom poslu. Pridružila nam se i poznata mostarska novinarka i dopisnica Federalne televizije Anita Zovko koja je rado podijelila s nama svoja iskustva iz dugogodišnje i bogate novinarske karijere. Iscrpno i iskreno je odgovarala na sva naša pitanja te smo doznali mnogo novih činjenica iz profesionalnog života jednog novinara koji zapravo nema radno vrijeme i mora biti stalno dostupan jer vijest ne bira vrijeme. Na naše pitanje je li joj teško vladati emocijama tijekom javljanja uživo, naročito kada izvještava o tragičnim događajima, odgovorila je da je to doista teško, ali bez obzira o čemu izvještava, emocije mora potisnuti tijekom javljanja i objektivno izvijestiti gledatelje o svakoj temi. Već se tridesetak godina bavi novinarstvom, a tijekom tri desetljeća iza nje je puno lijepih trenutaka, kao i onih manje lijepih koji su joj ostali duboko urezani u sjećanju.
"Mogla sam se zaposliti u nekoj tvrtki, raditi od 8 do 16 sati i imati veću plaću, ali to nije moj poziv i ne bih bila ispunjena i sretna”, rekla nam je Anita Zovko kojoj novinarstvo nije samo posao nego i životni poziv kojim se slučajno počela baviti i u tome ostala cijeli svoj život. Želimo i na ovaj način iskazati svoju zahvalnost cijeloj ekipi BHRT-a (BHRT) i FTV-a, kao i Ivana Čuljak-Perić (American Corner Mostar). Zaista su nam uljepšali dan, proširili znanje, ali i probudili želju da se i nakon srednje škole nastavimo ozbiljnije baviti novinarstvom.
Powered by
ITO