ENG
8.12.2022.

NASILJE NIJE OPCIJA

Nasilje je postojalo oduvijek i uvijek je nažalost, kao i danas, jako rašireno u društvu. Ova je tema stalno prisutna i izaziva interes i kod učenika i kod profesora, što je potvrđeno i u srijedu 7. 12. 2022. kada je u našoj školi održano predavanje socijalne radnice i voditeljice Obiteljskog centra Caritasa Mostar doc. dr. sc. Anite Begić, koja se posebno osvrnula na nasilje nad ženama. O ovoj temi treba govoriti javno i glasno te djelovati, ponajprije preventivno. Jedno od najvećih neriješenih pitanja suvremenog nasilja jest da postoji previše promatrača koji odluče ne raditi ništa, a njihova apatija i šutnja dodatno štete žrtvama.
Oblici se nasilja neprestano šire, a načini njegove manifestacije sve su savršeniji. Tako sve popularnijim, osobito među mladima, postaje "cyber" nasilje, odnosno zlostavljanje korištenjem digitalnih tehnologija. Svjedoci smo da se i u našoj okolini događaju tragedije kao posljedice takvog oblika nasilja.
U izlaganju je također naglašeno kako je u našem društvu još tabu tema potražiti stručnu pomoć, ali nas gospođa Begić potiče i poziva da se, kada god imamo problem, kada osjetimo da "tonemo" u bezvoljnost i mrak, bez straha i srama obratimo Obiteljskom centru pri Caritasu Mostar jer, kako je kazala, nema nerješiva problema. Posvijestimo si riječi Hermana Hessea: "Bog nam ne šalje očaj da bi nas ubio, već da bi nov život u nama probudio."
Nasilje nije opcija, izlaz postoji!
Powered by
ITO