ENG
11.3.2024.

Mladi znanstvenici u traganju za novim česticama na CERN-u

Svake godine, 11. ožujka, srednjoškolcima diljem svijeta pruža se prilika da zagledaju u tajanstveni svijet fizike elementarnih čestica upravo na ovoj međunarodnoj radionici.
Projekt, koji se po treći put održao i u Mostaru, rezultat je suradnje znanstvenika FESB-a u Splitu i profesora FSRE-a u Mostaru.
Koordinatori ovog događaja bili su prof. dr. Nikola Godinović i doc. dr. Toni Šćulac, koji su, uz istraživački dan, održali i znanstveno-popularna predavanja namijenjena široj publici.
Prof. dr. Nikola Godinović govorio je o "Uvodu u fiziku elementarnih čestica", dok je doc. dr. Toni Šćulac predstavljao "Kako je otkriven Higgsov bozon".
Učenici Gimnazije fra Grge Martića bili su gosti FSRE-a gdje su u pratnji profesorica Silvije Ćorić Džidić, Antonije Topić, Ivane Babić i Ivane Stojak analizirali produkte sudara elementarnih čestica ubrzanih gotovo do brzine svjetlosti te na videokonferenciji raspravljali o rezultatima sa znanstvenicima na CERN-u.
Zahvale idu glavnom koordinatoru ovog hvalevrijednog projekta dr. Uti Bellowu koji je u suradnji s programom QuarkNet i IPPOG svojim djelovanjem povezao škole i istraživačke institucije te je među nama potaknuo znatiželju za znanost,
što jest vrlina i sredstvo za uspjeh svakog velikog čovjeka.
Powered by
ITO