ENG
11.6.2024.

Maturalno putovanje učenika 3. razreda - Bella Italija

Maturalno putovanje učenika III. razreda počelo je 25. svibnja 2024. kada smo se poslije zajedničke svete mise u Franjevačkoj crkvi uputili u predivnu Italiju. U nedjelju 26. svibnja 2024. posjetili smo Veneciju, jedan od najljepših i svakako najposebnijih gradova Italije. Iz luke Punta Sabbioni brodom smo se uputili do središta grada smještenog na 120 otoka sa 177 kanala i 400 mostova u pratnji naših vodiča. Zakoračili smo u svijet venecijanskih duždeva i kondotijera, upoznali se s nastankom gondole, saznali intrigantne priče o prvom talijanskom kralju Viktoru Emanuelu II., razgledali Ponte dei Sospiri, Duždevu palaču, Trg sv. Marka, most Rialto, kanal Grande i mnoštvo venecijanskih znamenitosti, a potom smo uživali u šetnji i istraživanju venecijanskih uličica i kanala. Također smo probali venecijanske specijalitete i svim čulima osjetili duh tog prekrasnoga grada u koji se svakako želimo ponovno i vratiti. Drugi dan našeg maturalnog putovanja, 27. svibnja 2024., posjetili smo Firencu, biser Toskane, grad Dantea Alighierija, Giovannija Boccaccia, Michelangela Buonarotija i brojnih znamenitih umjetnika koji su ostavili neizbrisiv trag u povijesti umjetnosti. Nakon dolaska u središte grada u pratnji stručnih vodiča razgledali smo i naučili puno o povijesti ovoga grada i brojnim znamenitostima kao što su crkve Santa Maria Novella, Santa Maria del Fiori, katedrala Duomo, Baptisterija, Piazza Republica, Piazza Signoria, Cassa Vechio, Ponte Vechhio, palača obitelji Medici… Uživali smo u pogledu na brojne skulpture od kojih je zasigurno najpoznatiji kip Michelanelova Davida i uvjerili se u opravdanost tvrdnje da je Firenca zapravo muzej na otvorenom. Tijekom slobodnog vremena kušali smo toskanske specijalitete, a nakon povratka u Montecatini Terme uživali smo u zajedničkom druženju u disku.
Treći dan bio je rezerviran za posjet Pisi i Lucci, toskanskim biserima koji oduševljavaju svojom arhitekturom i bogatom povijesti. Prvo odredište bila je Pisa koja svojom ljepotom na prvi pogled ostavlja bez daha. Obilazak smo započeli na Trgu čudesa (Campo dei Miracoli) na kojem se doista, kako mu ime kaže, nalaze čudesne građevine: katedrala, krstionica, groblje Camposanto sa svetom zemljom s Maslinske gore, čuveni 60 metara visoki Kosi toranj koji je dovršen 1350. i zapravo predstavlja zvonik katedrale koji je danas nakošen oko četiri metra od svoje osi. Slobodno vrijeme iskoristili smo za šetnju, istraživanje grada, kupnju suvenira i naravno ispravljanje Kosog tornja.
Nakon Pise posjetili smo Luccu, rodni grad Giacoma Puccinija. Obišli smo staru gradsku jezgru koju okružuju veličanstvene očuvane zidine. Luccu nazivaju gradom tisuću tornjeva i tisuću crkava od kojih je danas sačuvano samo sedam tornjeva. Posjetili smo brojne znamenitosti poput katedrale sv. Martina, crkve sv. Mihaela, najvišeg gradskog tornja Guingi, a obilazak smo završili na Piazzi dell’ Amfiteatro, koja se nalazi na mjestu nekadašnjeg rimskog amfiteatra. Tu smo i proveli slobodno vrijeme gdje smo se opustili i uživali u ambijentu prekrasnih restorana i kafeterija.
Četvrtog dana, 29. svibnja 2024., posjetili smo Sirmione, gradić jedinstvene ljepote smješten na jezeru Garda (Lago di Garda) koji nas je toliko oduševio da je teško pronaći prave riječi koje bi izrazile naš doživljaj. Na samom ulazu u grad, u koji se može ući samo pješice, nadvija se dvorac obitelji Scaligeri, čuvara povijesne baštine ovoga kraja. Poseban je doživljaj bio vidjeti ga sa svih strana s jezera jer smo najprije iskusili vožnju gliserima tijekom koje smo se ludo zabavili, vidjeli predivne plaže, ostatke Katulove vile iz antičkog vremena, kao i termalne izvore u jezeru po kojima je ovaj kraj poznat. Nakon toga prošetali smo ulicama ovog pitoresknoga gradića uz obvezatno kušanje lokalnih delicija i pravog talijanskog gelata. Nakon posjeta prekrasnom Sirmioneu, uputili smo se u Veronu, grad ljubavi i romantike, Shakespeareove tragedije, antičkih građevina i srednjovjekovnih zdanja moćnih lokalnih obitelji koje su vladale gradom. Koloseum koji dominira središtem grada bio je polazna točka našeg obilaska, a nakon upoznavanja s poviješću i razvojem grada posjetili smo poznate trgove (Piazza Bra, Piazza della Erbe, Piazza Signoria), prošetali poznatom ulicom Mazzini i posjetili Julijnu kuću te se prisjetili najpoznatije ljubavne priče koju je u svojoj tragediji opisao najpoznatiji svjetski dramatičar William Shakespeare. Verona nas je, kao i Julija Romea, svojim posebnim šarmom navela da se u nju već na prvi pogled zaljubimo. Posljednji dan našeg maturalnog putovanja uživali smo u Gardalandu. Emocije i sreću teško je riječima opisati pa ćemo vas pustiti da uživate u našim fotografijama koje govore više od stotinu riječi. Od srca zahvaljujemo agenciji Gaudi Travel na savršenoj organizaciji, našim vodičima Sanjinu i Nađi, koji su od sebe dali 200 posto, na profesionalizmu, predanosti i želji da naše putovanje učine nezaboravnim u čemu su i više nego uspjeli.
Arrivederci bella Italia e grazie di tutto!
Powered by
ITO