ENG
15.9.2022.

Maturalna ekskurzija (8. – 14. rujna 2022.)

Bella Italia
U četvrtak 8. rujna 2022. u večernjim satima maturanti naše škole okupili su se ispred stadiona pod Bijelim brijegom uzbuđeni i nestrpljivi pred polazak na maturalno putovanje.
Naoružani osmijehom i dobrom voljom, u pratnji razrednica i ravnateljice, krenuli smo prema Italiji na dugo iščekivanu ekskurziju. Od samog početka putovanja sve je upućivalo na nekoliko nezaboravnih dana druženja, smijeha, zabave, ludiranja, ali i edukativnih obilazaka različitih znamenitosti.
Da ne bude sve tako bajno, pobrinulo se nevrijeme koje nas je dočekalo već na autocesti u Hrvatskoj. Međutim, nismo se obeshrabrili te smo nastavili putovanje prema Veneciji kamo smo stigli u petak u jutarnjim satima. Dočekalo nas je poluoblačno vrijeme, ali smo srećom izbjegli kišu. Do središta grada došli smo brodicom, a u međuvremenu su nam vodiči ispričali dosta zanimljivih činjenica o samome gradu i znamenitostima Venecije. Najviše smo se zadržali na Trgu sv. Marka, svjedočili smo i pojavi zvanoj „Aqua alta“ te smo nakon kratke šetnje nastavili dalje prema Padovi gdje smo posjetili svetište sv. Leopolda Mandića, drugog hrvatskog sveca. Nakon toga, šetnjom kroz Padovu, stigli smo u baziliku sv. Ante Padovanskog. Uživali smo u zaista impozantnim prizorima bazilike građene u XIII. stoljeću u čijem se središtu nalazi i grobnica svetog Ante. Nažalost, u Padovi nismo imali puno slobodnog vremena te smo se odmah zaputili u Montecattini Terme. Nakon napornog dana smjestili smo se u hotel te poslije večere otišli u sobe na zasluženi odmor i druženje.
Sljedeći smo dan nakon doručka, svježi i odmorni, krenuli u nove avanture. Iduća postaja bila nam je Siena pa smo se ubrzo našli pred crkvom sv. Katarine Sienske. Tu se i danas čuva njezino neraspadnuto tijelo, a obišli smo i predivnu starogradsku jezgru nakon čega nam je bilo jasno zašto Siena ima status jednog od najljepših gradove Toskane. Poslije kraćeg predaha nastavili smo prema Pienzi, koju je dao izgraditi papa Pio II. i pod zaštitom je UNESCO-a od 1996. godine. Tu smo uživali u opuštajućem ambijentu i pogledu koji oduzima dah. Nakon malo duže vožnje stigli smo u hotel na večeru, a mnogi su se učenici odlučili prošetati gradom kako bi ga bolje upoznali.
Sljedećeg dana na programu su bile Bologna i Verona. U Bologni smo posjetili najstarije sveučilište u Europi i slušali predavanja naših odličnih vodiča. Potom smo otišli u Veronu gdje smo posjetili Julijinu kuću i prošetali se središtem grada kojim dominira predivna rimska arena.
Po povratku iz Verone smjestili smo se u novi hotel. Posljednji dan ekskurzije bio je rezerviran isključivo za dobru zabavu. Cijeli dan proveli smo u Gardalandu koji je ispunio sva naša očekivanja. Isprobali smo (gotovo) sve atrakcije, kušali različitu hranu, a najspretniji su osvojili i velike plišance. Iz Gardalanda smo se uputili kući jer ipak je kod kuće najljepše.
Unatoč poteškoćama u vožnji koje smo imali pri povratku, pamtimo samo lijepe trenutke. Vratili smo se bogatiji novim iskustvima, znanjima, ali i novim prijateljstvima. Svima nam je drago što smo imali priliku otići na generacijsko putovanje koje ćemo pamtiti do kraja života.
_
Powered by
ITO