Znanost i umjetnost spaja ljude

Učenici Gimnazije fra Grge Martića Mostar pod vodstvom profesorice fizike Antonije Topić sudjeluju u projektu Cultural Collisions Bosnia and Herzegovina 2020./2021. – Znanost i umjetnost spaja ljude. Projekat podupire profesor FPMOZ Mostar – Jadranko Batista i akademska kiparica Vesna Vuga.
Na online simpoziju su imali priliku pratiti predavanja uglednih svjetskih znanstvenika i umjetnika: Admira Grelje, Predraga Milenovića, Martina Hendrija, Daniele Brill, Tijane Prodanović, Ivice Puljaka, Michaela Hocha i Nikole Godinovića.
Kroz predavanja su mogli učiti o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti svemira, povezanosti fizike i umjetnosti te popularizaciji znanosti.

U projektu sudjeluje više škola s područja BiH, a timovi učenika će znanstvene teme prikazati kroz umjetnost u svibnju 2021. Nadamo se da će naši učenici postići dobre rezultate, a usput i ponešto naučiti.
Svi video zapisi predavanja mogu se pogledati na www.indico.cern.ch/event/970862/

Kako bismo dočarali djelić onoga što smo do sada vidjeli i naučili, a isto tako nadahnuli timove učenika koji sudjeluju u projektu na stvaranje umjetničkih video zapisa u kojima trebaju predstaviti interdisciplinarni dijalog, u školi su izloženi plakati znanstveno-umjetničkih djela s kratkim edukativnim opisom istih: Rakova maglica, Maglica Veo, Planetarne maglice, Spiralna galaksija Wessier 83, koja je blizanka naše galaksije, hadronski akcelerator čestica u CERN-u, Veliki prasak…

 
Comments are closed.