Na sunčanoj strani ulice

Unatoč izvanrednoj nastavnoj situaciji i epidemiološkim neizvjesnostima, već u prvom tjednu nove školske godine Dramska sekcija Gimnazije fra Grge Martića Mostar pod vodstvom profesorice Dragice Kolobarić oduševila nas je novom premijerom. Predstava Na sunčanoj strani ulice izvedena je 10. i 11. rujna 2020. godine u 18.30 na sceni mostarskoga Lutkarskoga kazališta.

Na sunčanoj strani ulice komedija je s pjevanjem koju je Dramska sekcija prvi put postavila prije točno dvanaest godina kada ju je nagradio i stručni žiri na Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva u Konjicu. Ivan Šunjić, tadašnji učenik i član Dramske sekcije, a danas i profesor hrvatskoga jezika u našoj Gimnaziji, komad je napisao i zamislio kao hommage dijelu svoje omiljene glazbene, odnosno glazbeno-scenske literature – onome što se naziva „velikom američkom pjesmaricom“, jazzu i klasičnim mjuziklima. Tada je to predstavljalo repertoarno osvježenje i odmak od tema i motiva koji su bili u središtu tekstova nastalih u maloj dramskoj radionici profesorice Kolobarić.

 Zahvaljujući režijskoj koncepciji glumice i teatrologinje Tine Laco, koja je svoja prva scenska iskustva stjecala upravo u Dramskoj sekciji Gimnazije, predstava je obnovljena u punom sjaju. Uz scenografska i kostimografska rješenja, glazbu i koreografiju, posebnu draž čini izvanredna izvedba naših učenika i učenica koje je redateljica potaknula na gotovo profesionalni glumački angažman, što je publika prepoznala i obje večeri nagradila dugim pljeskom.

Podjednako su zasjali već prepoznati, ali i tek otkriveni glumački talenti. Karla Knezović i Ivan Prskalo (u ulogama Ele i Pierra) izmamili su pohvale kako glumom tako i nimalo laganim solističkim pjevačkim dionicama. Zahvaljujući sjajnim kreacijama likova, od svojih su dijaloga Klara Krtalić i Marta Naletilić (Sofi i Viki) napravile neke od najboljih prizora. Komičarskom vještinom i gegom oduševljenje su izazvali Ema Tadić i Josip Drinovac (Maja i Albert), dok su epizodne, ali izrazito upečatljive uloge ostvarili Ivona Ramljak (Socijalna radnica) i Ivan Obradović (djed Pero). Posebnu je pozornost privukla transformacija Edite Pehar u ulozi bake Lili, osamdesetogodišnje glumice i pjevačice koja se odbija umiroviti utjelovljujući tako prkos zubu vremena i društvenim očekivanjima.

Jednake pohvale zaslužuju plesačice Katarina Barbarić, Marija Marta Miličević i Martina Pandža, koja potpisuje koreografiju. Pored virtuozne plesačke točke, plesačice su između prizora mijenjale scenografiju i tako koreografski održavale ritam cjelokupne izvedbe.

Budući da jedna od glavnih sastavnica u predstavi pripada upravo glazbi, potrebno je posebno istaknuti „ulogu“ pijanistice Anje Krtalić koja je i s našim glumcima i glumicama uvježbavala pjevanje.

Za vizualne efekte zaslužan je oblikovatelj svjetla Anteo Vrdoljak.

Svi su oni uspjeli dočarati ironijski i parodijski ton predstave koja se poigrava sa žanrovskim klišejima glazbene i romantične komedije. Pripremana u otežanim nastavnim, ali i općenito lokalnim i globalnim uvjetima, zbog kojih je do premijerne večeri sama izvedba bila upitna, nova predstava Dramske sekcije ipak nas je uspjela, pa makar i zakratko, prebaciti na sunčanu stranu ulice i ispuniti dozom optimizma.

Kako je naglašeno u programskoj knjižici, predstava je trebala biti izvedena proljetos. Međutim, prekid učioničke nastave nije značio i prekid rada na predstavi. Čitaće probe održavale su se „na daljinu“ – online, postavka prizora kasnije se odvijala u učionicama uz poštivanje svih epidemioloških standarda. Međutim, Dramska sekcija nikada i nije radila u idealnim uvjetima – probe za predstave koje su se izvodile na većoj pozornici održavane su uvijek u skučenim prostorima učionica, što nikada nije umanjilo kvalitetu izvedbe, pa ni sada. 

Od 1. rujna 2020. godine profesorica Dragica Kolobarić odlazi u zasluženu mirovinu i nije slučajno da upravo ovom predstavom zaokružuje dvadeset godina upornog i uspješnog vodstva Dramske sekcije od koje je napravila svojevrsni školski, ali i gradski kulturni brend. Tako je na najljepši mogući način obilježila završetak svoga bogatoga profesorskoga djelovanja i poručila svojim kolegama, učenicima, profesorima i roditeljima da se samo voljom i entuzijazmom može prevladati ovo neizvjesno ozračje kojim je obilježen početak nove školske godine.

Comments are closed.