Posjet FESB-u u Splitu

U srijedu 14. studenoga 2018. godine učenici trećeg razreda izborne nastave informatike, matematike i fizike, skupa sa učenicima Internacionalne privatne gimnazije, u pratnji profesorica Mirsade Pravdić, Silvije Ćorić Džidić, Marije Zelenika i Mateje Doko, posjetili su Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu.
Po dolasku se učenicima i profesorima obratio prof. dr. sc. Branimir Lela te održao kratku prezentaciju o studijskim programima na FESB-u. Nakon toga je slijedio obilazak najzanimljivijih laboratorija na fakultetu: Laboratorij za alatne strojeve, gdje su učenici imali priliku vidjeti 3D printer – Zprinter, alatne strojeve za obradu odvajanjem čestica (tokarilica, glodalica, bušilice, stroj za brušenje – brusilica, blanjalica, stroj za provlačenje, CNC glodalica SPINNER VC560), zatim Laboratorij za robotiku, Laboratorij za biomehaniku, automatiku i sustave. Prezentirani su dronovi (AR2, ArduCopter) i mobilni roboti (TurtleBot2 i TurtleBot 3/Burger i Waffle te dva custom made robota: RoboČistač i Plurato paletar). Učenicima je objašnjeno koji senzori se nalaze na pojedinim robotima, kao i njihov princip rada te im je demonstriran rad dva custom made robota kao i rad Lidar senzora. Pri tom su imali priliku sami upravljati robotima kao i voziti se na Plurato paletaru. Pored navedenog, prezentirana su dva 3D printera (PLA plastika) te XSense inercijski senzori. U Laboratoriju za reverzno inženjerstvo i numeričko modeliranje je prezentirana primjena 3D skeniranja s primjenama u strojarstvu, medicini i umjetnosti i postupak reverznog inženjerstva za vjetroturbine. Posjetili su i Zavod za strojarstvo i brodogradnju te katedru za konstrukcije.
Nakon ručka koji je bio upriličen u studentskoj menzi fakulteta, prof. dr. sc. Nikola Godinović održao je zanimljivo predavanje o svemiru i najavio dolazak u Mostar u ožujku povodom održavanja Masterclassa na kojemu će sudjelovati naši učenici. Slobodno vrijeme učenici su iskoristili za šetnju rivom i upoznavanje gradskih znamenitosti.

Comments are closed.