Osmijeh na licu – nagrada volonterima

 

Učenici Gimnazije fra Grge Martića u Mostaru pokrenuli su akciju volontiranja u suradnji s Britanskim vijećem (British Council), a putem školskih organizacija koje, između ostaloga, djeluju prema načelima pomaganja onima u stanju potrebe: Vijeće učenika, Volonterska sekcija i Connecting Classrooms.

Upravo je završena realizacija Connecting Classrooms projekta te su aktivnim učenicima dodijeljene zahvalnice za sudjelovanje. Ovaj projekt je dizajniran tako da potiče širenje svijesti o globalnoj zajednici i kulturološkoj raznolikosti kroz razne projekte, razmjene učenika, upoznavanja, edukacije, te aktivno djelovanje samih učenika među vršnjacima i u zajednici s ciljem suočavanja s problemima današnjice i kreiranja bolje budućnosti, za sadašnje i buduće generacije.

Naši učenici radili su na različitim projektima u kojima smo ostvarili dobre rezultate, nakon poučnih iskustava i usavršavanja vještina na projektima, sljedeća etapa osim povezivanja učenika iz četiri države (BiH, Poljske, Španjolske i Velike Britanije) je bila rad u zajednici, tj. volontiranje. Mladi su svoje slobodno vrijeme, nakon nastave, provodili pomažući u gradskim ustanovama, što je bilo istinsko volontiranje, jer nisu izbjegavali nastavu i svoje obveze. Željela bih se zahvaliti svim sudionicima i učenicima, posebice četvrtim razredima i Andreu Crnjcu koji je ubiti ovaj projekt pokrenuo i realizirao. Također jedno veliko hvala cijelom školskom kolektivu na razumijevanju, jer mislim kako smo se svi promijenili kroz ovaj projekt. Mislim da su učenici obogatili zajednicu, a i zajednica njih, jer ubiti cilj ovog našeg projekta je prevazilaženje razlika, koje smo pokušali učiniti manjima kroz ovaj projekt, a mislim da smo to i uspjeli” kazala je za Bljesak.info prof. Silvija Ćorić-Džidić, voditeljica ovog projekta.

 

Ideja ovakvog humanitarnog projekta je sinula Andreu Crnjcu, koji je proveo anketu među 100 učenika i građana Mostara u kojoj su rađena socijalna istraživanja, gdje se moglo vidjeti kako se građani i mladi odnose prema socijalnim dužnostima, te kakva je njihova slika Mostara.

Odgovori su bili očekivano loši, društveno stanje mladih nije optimsitično, ali smatraju kako nisu dovoljno aktivni članovi društva, što je uobičajeno, učenici gimnazije uopće ne sudjeluju u svakodnevnom životu grada i nemaju nekih važnijih aktivnosti. Iz tog razloga smo pokrenuli projekt Rad u zajednici kako bi se učenici mogli uključiti u humanitarne aktivnosti. Smatram da učenici imaju dosta vremena koje mogu iskoristiti na dobar način izvan škole, a u ovom slučaju preko naše organizacije su sudjelovali u humanitarnom i društveno korisnom radu”, kazao je za Bljesak.info Andreo Crnjac, inicijator ovog projekta.

U sveukupno 16 gradskih, humanitarnih i samostalnih ustanova, volontiralo je 80-ak gimnazijalaca. Dobro realiziran projekt je jako važan i za iduće generacije, jer škola je uspostavila dobar kontakt s udrugama, pa se ovaj projekt s lakoćom može nastaviti dalje.

Svi smo dosta zatvoreni u neke krugove, nismo svjesni problema kako lokalnih, tako i globalnih, na ovaj način kada upoznajemo ljude koji imaju drukčiji način života, koji je nama neshvatljiv, u biti upoznajemo to da su na jednoj razini svi ljudi isti. Zbližavamo se sa sugrađanima i stvaramo bolje jedinstvo u gradu, te se upoznajemo s različitim krugovima, koji nam ne dozovljavaju vlastitu zatvorenost” nadodao je Crnjac.

Mladi su imali vrlo poučna iskustva koja su im pomogla da se otvore prema različitim krugovima društva, riješe se predrasuda, ali i učine dobro djelo. Svaka pomoć, druženje i osmjeh mladih, nekome drugo je donijela osmjeh na lice.

Volontorala sam u Školi za djecu s posebnim potrebama. Bilo je poučno iskustvo, trebalo se prilagoditi njihovom programu i imati mnogo strpljenja i razumjevanja. Ovo iskustvo je bilo odlično, dosta me promjenilo i razvilo kao osobu, a ja i dalje namjeravam nastaviti s volontiranjem” izjavila je volonterka Nikolina Dujmović za naš portal.

Učenice Antea Sušac i Sanja Pandža također su volontirale u ovoj školi, te su iz ovog projekta izišle poučene raznim iskustivma.

Mi se često se žalimo kako nama nešto nedostaje, dok djeca s posebnim potrebama nemaju zdravlje, mi to imamo, a oni su unatoč tome sretni i uvijek nasmijani” kazala je Antea.

Prva nisam htjela ići volontirati, jer imala sam određene predrasude, ali kada smo otišli u školu vidjela sam kako su ta djeca u biti jednostavna. Prije sam imala neki strah, ali sam promijenila mišljenje. Shvatila sam koliko smo u biti svi isti, te materijalne stvari nisu važne, mi smo učenicima prenijeli znanje, a za zahvalu smo dobili osmjeh i sreću”, nadodala je Sanja.

Učenici koji su volontirali u vrtićima i s romskom djecom su istaknuli, kako ih upravo rad s djecom opušta, te im pomaže da na jednostavniji način shvate svijet oko nas.

Volontirao sam u vrtiću s djecom predškolskog uzrasta 5- 6 godina i igrajući se s njima, riješio sam se svih problema i opustio se. Neki su mi učenici govorili kako bi u budućnosti željeli nastaviti ovakvo nešto” kazao je Marino Margeta.

Svi se prema romskoj djeci odnose s nekim predrasudama, ali kroz ovaj projekt učenici su shvatili kako smo svi potpuno jednaki.

Imao sam predrasude, očekivao sam nešto drukčije od romskog načina života. Ostao sam iznenađen koliko ta djeca imaju znanja na pojmovima gdje sam mislio da neće znati ništa, kao npr. tehnika, elektronika… S druge strane njihov način života, kako zarađuju za život i preživljavaju me šokirao” kazao je Andrija Babić.

Ova akcija je hvale vrijedna, jer je pomoć potrebna svima, u našem društvu ima velik broj ugroženih socijalno-društvenih skupina koje zahtjevaju razumijevanje od svih nas, a posebno mlađih.

Naredne akcije ove grupe će biti razmjena učenika, te će mostarski učenici imati priliku upoznati Poljsku, njihov način života, školski sustav, kulturološke razlike…

U prvom mjesecu volonteri planiraju organizirati tribinu i pozvati relevantne ljude s kojima će se porazgovarati o mladima, volonterizmu mladih, te sveukupnom socijalnom stanju u društvu.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You must be logged in Log in »