Intervju sa ravnateljicom

Dugogodišnja ravnateljica naše Škole, profesorica Mirjana Dujmović, od rujna ove godine je u mirovini. Ono po čemu će ostati nezaboravna je njena predanost čovjeku. Ispraćaj u mirovinu bio je dirljiv.

Novu školsku godinu započeli smo s novom ravnateljicom i pravo je vrijeme da saznamo nešto više o njoj. 

 

 

 

Najljepši su školski dani ….

 

1.Jeste li bili odlična učenica?

 

Ne.Matematika mi nije išla.Prije se nije moglo proći peticom ako je i samo jedan predmet bio ispod četvrtice. Takav je bio zakon, iako je to poražavajuće.

 

2. Jeste li imali problema sa profesorima i jeste li ikada poslani ravnatelju?

 

Bila sam tiha i nisam stvarala probleme.Ponekad, ali rijetko se markiralo. To je sasvim normalno, događa se svima.

 

 Iz profesorske učionice …..

 

3.Jeste li ikada imali neki veći problem sa učenicima?

 

Srećom, toga nije bilo .Imala sam dva  incidenta koje sam vrlo dobro upamtila. Radilo se o tome da su učenici smatrali da ih ne volim, odnosno da pravim neku razliku među njima, što, naravno, nije bilo točno. Ali nikada nisam imala neki veliki incident.Smatram da je nužna određena distanca između učenika i profesora. Uz obostrano uvažavanje i korektan rad – problema ne bi trebalo biti. Ono što je najvažnije je da se prema svim učenicima odnosimo korektno, da ih pokušamo shvatiti, usudim se reći, čak i onda kad nisu u pravu.

 

4. Sjećate li se nekog bisera sa vašeg sata?

 

Ne mogu se sada sjetiti.Sjećam se da smo se jednom svi smijali, ali ne sjećam se što je bilo.Mislim da na mom satu baš i nije bilo puno bisera jer me učenici nisu mogli definirati.Gotovo sve profesore su „snimili“ i uspjeli imitirati. Ja nisam imala tu „sreću“.

 

Ravnateljica Gimnazije fra Grge Martića ….

 

5. Postoji li razlika u radu kao profesor i kao ravnatelj?

 

Velika je razlika. Sada komuniciram sa većim brojem učenika, što podrazumijeva i veću odgovornost. Mnogi učenici ne znaju tko je ravnateljica, pa je moj zadatak obići sve odjele kako bismo se upoznali. Sada sam odgovorna i za učenike i za profesore. Ipak, lakše je raditi s djecom. Vi se tek učite živjeti i imate „pravo“ na pogrešku. Sa odraslima je drugačije …

 

6. Je li vaš odnos sa učenicima ostao isti?

 

Nisam se promijenila i ne želim to. Sa učenicima koje poznajem-odnos je ostao isti. Još uvijek se susrećemo i razgovaramo. Nažalost, postoji veliki broj učenika koje ne poznajem.

 

7. Već duže vrijeme nema adekvatnih uvjeta za obavljanje nastave tjelesne kulture. Namjeravate li u skoroj budućnosti aktivirati školski teren?

 

To je jako kompleksno. Bivša ravnateljica uložila je ogromne napore kako bi ostvarila zadane ciljeve, ali nije išlo. Dat ću sve od sebe kako bismo napravili promjene na bolje, ali svjesna sam da to neće biti lako. Mnogo toga treba popraviti npr. Prozore, fasadu i slično. A dvorana? U svakom slučaju, radimo na tome. Ja ću poduzeti sve što je u mojoj moći kako bi se pitanje dvorane riješilo.

 

8. Jeste li zadovoljni radom suradnika i što bi se trebalo promijeniti?

 

Mislim da sam dala sve od sebe kako bi odnos mene i mojih suradnika funkcionirao na najbolji mogući način. Iako sam u potpunosti zadovoljna radom profesora, mišljenja sam da uvijek može biti bolje. Smatram da bi se svi trebali odnositi malo revnosnije prema radu. Moje kolege se ponašaju primjereno i korektno.

 

9. Jedno klasično pitanje : što biste poručili učenicima?

 

Ovo su moje misli vodilje:

 

Nikad ne uradi niti reci što ne bi htio da tebi urade ili kažu.

 

Poštujte i uvažavajte kako bi vam to isto bilo uzvraćeno.

 

Želim vam poručiti:

 

Uživajte u slobodi, tražite pravdu, učite se dužnostima, naučite se živjeti sa pravima i obvezama.

 Našoj ravnateljici puno sreće u budućem radu žele novinari Gimnazije!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You must be logged in Log in »